Hooikoorts en Lente bloei

Lente, bloei en hooikoorts: een uitdaging voor velen

Lente bloei en hooikoorts

Lente bloei en hooikoorts

Gisteren zag ik de eerste sneeuwklokjes en vandaag rook ik de lente voor het eerst. Heerlijk! Zó fijn om na de extreem grijze herfst en winter nu het gevoel te hebben dat alles weer snel in bloei komt te staan. De natuur ontwaakt uit haar winterslaap en laat ons genieten van prachtige bloemen en groene bladeren.

Hooikoorts

Maar helaas is dit seizoen niet voor iedereen een feestje. Voor mensen met hooikoorts betekent de komst van de lente vaak angst en beven. Vorig jaar werd het pollenseizoen gekenmerkt door extreme klachten die erger waren dan we gewend zijn. Het leek alsof er geen eind kwam aan het niezen, tranende ogen en benauwdheid. Lente bloei en hooikoorts lijken dan onlosmakelijk te zijn.

Pollen

In de Chinese Geneeskunde hebben we een interessant verhaal dat hiermee verband houdt. Volgens deze leer zijn onze longen als poort naar buiten toe. En onze afweersysteem, ook wel soldaten genoemd, bewaken deze poort. Wanneer deze soldaten echter overgevoelig of nerveus zijn, reageren ze overdreven op alles wat langs komt, inclusief pollen.

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)

De benadering in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is gericht op het kalmeren van deze soldaten door hitte uit de longen weg te nemen. Een andere benadering is om juist in deze periode van het jaar kruiden te gebruiken die de longenergie voeden, waardoor ze minder geneigd zijn om in actie te komen.

Kruiden & Acupunctuur

TCM kan in de meeste gevallen een oplossing bieden voor mensen met hooikoorts, zowel met kruiden als acupunctuur. Dus het is geen slecht idee om nu al een afspraak te maken met een Chinese Therapeut om je voor te bereiden op het komende pollenseizoen.

Het schoonmaken van je lichaam

Voor degenen die geen last hebben van hooikoorts, is dit een goed moment om na te denken over het schoonmaken van je lichaam. Probiotica, mariadistel-capsules of theeën zoals Paardebloemthee of Guldenroedethee kunnen allemaal helpen bij het reinigen en ondersteunen van je lichaam. Het is wel belangrijk om deze middelen in overleg met een therapeut te gebruiken.

Genieten van de Lente

Dus laten we allemaal genieten van deze fijne, zonnige lente, maar laten we ook begrip tonen voor degenen die worstelen met hooikoorts. Laten we hen steunen en hen wijzen op mogelijke oplossingen binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Een gezonde en gelukkige lente gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven